Infopunt Vlaardingen
14
JUL

Stadswandeling Vlaardingen Ambacht

Hij leg achter de molen

In vroeger tijden was de kerk vaak de begraafplaats: de rijken binnen in de kerk, de armen buiten op het kerkhof. Vooral in de kerk kon dat aardig stinken, en daar komt het gezegde "rijke stinkerds" vandaan. Zo zijn er nog tal van spreekwoorden en gezegden over mensen die (recent) zijn gestorven. Oudere Vlaardingers kennen "Hij leg achter de molen" nog wel. Dat is te danken aan een burgemeester met een vooruitziende blik. Zo'n 200 jaar geleden verwachtte hij dat begraven op het kerkhof verboden zou worden, en zorgde hij dat er een stuk land werd aangekocht achter de molen: Begraafplaats Emaus. Overigens niet de eerste begraafplaats op die plek: er was al een katholieke begraafplaats, maar die hoorde bij Zouteveen.

Tegenwoordig vinden de meeste begrafenissen plaats in (of op) Holy, maar begraafplaats Emaus heeft een aantal belangrijke herinneringsmonumenten. Tijdens de stadswandeling door Vlaardinger-Ambacht, op zondag 14 juli, vertellen de stadsgidsen van ServiceTeam Vlaardingen er meer over. En over meer bijzondere plekken in de voormalige Ambachtsheerlijkheid, zoals het riviertje waar Vlaardingen zijn naam aan dankt.

De wandeling start om 14.00 uur bij het Streekmuseum Jan Anderson, Kethelweg 50. Deelname aan de wandeling kost € 3,00, deelnemers met een geldige Rotterdampas of Vrijwilligerspas krijgen 50% korting. Voor meer info en aanmelden (niet verplicht, wel gewenst)

Meer in Juli

Bring your own meat BBQ
De brandweer
Olympiakos - KV Mechelen (CWO)
Sportcomplex svCWO
Rondje Melk
Rondje Melk

Deel deze pagina

Meer zoals Stadswandeling Vlaardingen Ambacht

Speciaal voor jou