In de maand maart staat Vlaardingen traditiegetrouw stil bij het verzet van de Geuzen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Rondom de uitreiking van de Geuzenpenning, bedoeld om hedendaagse vrijheidsstrijders en mensenrechtenactivisten eer te bewijzen en te steunen, worden door tal van cultuurspelers uit de stad activiteiten georganiseerd die de betekenis ervan versterken.
Bewaard om nooit te vergeten
7 maart t/m 29 Juni 2025
De Tweede Wereldoorlog collectie van de particuliere verzamelaar Jan Anderson kan beschouwd worden als de grootste en breedste particuliere collectie in Nederland. De collectie bestaat niet alleen uit belangrijke historische documenten, objecten en archivalia, maar vooral ook uit persoonlijke objecten en egodocumenten. Voor verschillende tentoonstellingen over de oorlog leverde Jan Anderson bruiklenen aan diverse musea en natuurlijk zijn veel van de objecten te zien in zijn eigen Streekmuseum Jan Anderson. Jan Anderson heeft inmiddels de respectabele leeftijd van 88 bereikt. Omdat het Streekmuseum maar beperkt open is, heeft hij aangeboden om 100 objecten, die te maken hebben met Vlaardingen en WOII, in bruikleen te geven aan Museum Vlaardingen voor een speciale tentoonstelling ter gelegenheid van de nationale viering van 80 jaar bevrijding in 2025. De kans is groot dat dit de laatste keer zal zijn dat deze objecten in het openbaar te zien zullen zijn…
100 betekenisvolle objecten
Uit de collectie Tweede Wereldoorlog van Jan Anderson is een selectie gemaakt van 100 betekenisvolle voorwerpen die het verhaal vertellen van Vlaardingen tussen 1939 en 1945. Elk object vertelt een verhaal. Omdat het gaat om lokale geschiedenis komen deze verhalen vaak heel dichtbij, want het zijn verhalen van families die nog steeds in Vlaardingen wonen, van bedrijven waar (groot)ouders gewerkt hebben, van adressen waar onderduikers zaten, van verzetsdaden gepleegd door een vader of een oom, of van stadsgenoten die kozen voor de kant van de bezetter.
De tentoonstelling zal worden ingedeeld in negen thema’s: Mobilisatie, Mei 1940, NSB, de Bezetting, Jodenvervolging, Verzet, de Geuzen, Hongerwinter en Bevrijding. Bij elk thema komen objecten, brieven, foto’s, archivalia en andere persoonlijke voorwerpen, die het verhaal van Vlaardingen en de Tweede Wereldoorlog in beeld brengen. Los van de betekenis van het object, is vaak ook de context van belang, bijvoorbeeld waarom is een bepaald object bewaard, hoe is het in de collectie van Jan Anderson terecht gekomen etc. Juist deze persoonlijke context maakt de tentoonstelling bijzonder en betekenisvol.

